Tuesday 16 September 2014

En intressant berättelse om klockor!

Har du någonsin tänkt på hur handleds klockor har blivit den mest populära och eftertraktade tillbehör inom mode branchen? Tidigare har klockor bara varit en apparat för att hålla kolla på tiden, otymplig i  en skrymmande storlek och alltför obekväm att bära. Det sägs att ordet "klocka" kommer från den gamla engelska ordet woecce vilket innebär "väktare", eftersom det användes av staden väktarna att hålla reda på sina skift. 

Damklockor

Nürnberg äggen var den första klockan som kunde användas på handleden. Storleken på dessa Märkesklockor var dock såpass stor att de var någonstans mellan en väggklocka och ett armbandsur. Dessa klockor användes för att hängas i en kedja, som sedan bars runt halsen. De inkluderar en enda visare för att visa vilken timme det var och uret var inte täckt av glas som nyare varianter är. På grund av att klockorna lätt gick sönder och visade fel, vart dessa klockor aldrig riktigt populär och bärdes därför mestadels av adeln mer som en statussymbol. 

Billiga Damklockor

Peter Henlein (1485-1542), uppfann ett nytt sätt att se på klockor, det var en stora händelse inom mode- och klock-branschen. Han tillverkade det som blev föregångaren till det vi nu känner till som ett "armbandsur". Det var första gången som en klocka bars på armen som ett smycke som dessutom höll tiden. 

Märkesklockor

Historien om armbandsur började dock med en man vid namn Patik Phillippe i början av artonhundratalet. I början var handledsklockor mer populära bland prestigefyllda kvinnor som en modeaccessoar (Billiga Damklockor), men män älskade att bära sina fickur och det blev därför snabbt en populär herraccesoar. Vanligast var att militärer under andra världskriget använde sig av klockor för att hålla koll på tiden vid eventuella anfall. 

Historiskt sett har klockor gått från att vara mekaniska och drivna av fjädrar och andra små detaljer till idag då det är dags att hitta nya sätt att jobba med klockor. Idag anvädner man sig av avancerade maskiner för att båda producera kvarts, solar, eco-drive och andra sorters ur. Uppfinningen av kvarts klockan kom på 1960- talet fördelen med dessa var att de var mer gångsäkra och kördes nu på el istället för en fjäder. Det visade sig att kvartsuret hade en enorm påverkan på branchen och blev väldigt snabbt mycket populära.